rudolf_kleurenbalk.png

Op de volgende pagina's kunt u uitgebreider kennismaken met mijn specialismes. Voor elk onderwerp geef ik mijn visie op het vakgebied en mijn specifieke aanpak.

Architectuur van de rapportageomgeving

Hoe moet u de rapportageomgeving inrichten om uw wensen met betrekking tot beter beschikbare  informatie te realiseren? Wat komt er bij kijken?

ETL-opzet en -architectuur

Wat is belangrijk om de gewenste flexibiliteit te bereiken?

Performance tuning

Performance is voor de gebruiker een van de belangrijkste aspecten van de rapportages. Voor de ontwikkelorganisatie is het vaak een ondergeschoven kindje. Nogal logisch, als gebruiker gebruik je de rapportages veel vaker dan een ontwikkelaar of consultant.

Ik heb veel ervaring met performance tuning, met name bij datawarehouses op Oracle. In de praktijk zie ik dat de problemen vaak ontstaan door hokjesgeest en door het niet meetbaar maken. Ik draag hier een goede meetmethode aan voor de performance van zowel rapportages als ETL. Onder cases kunt u nog veel meer voorbeelden vinden van oplossingen in de praktijk.

Troubleshooting

Elke rapportageomgeving kent hardnekkige, schijnbaar onoplosbare problemen. Vaak helpt een frisse blik en hokjesgeest blijkt weer een grote bron van problemen. Wel eens een ontwikkelaar een gebruiker horen uitleggen dat hij een rapport "fout" gebruikt? Voor voorbeelden uit de praktijk, zie weer onder cases.

Data analyse

Elk systeem heeft datakwaliteitsproblemen en in een datawarehouse komen die samen en verveelvoudigen daardoor. Het helpt enorm om vooraf de kwaliteit van de data in kaart te brengen en de issues in de bron op te lossen of de bron zelfs helemaal af te keuren. Anders ben je straks bezig om uitzonderingen in de ETL in te programmeren. Ook kun je daarmee ontwerpbeslissingen rechtvaardigen, zoals bijvoorbeeld:
Laden we kwalitatief matige data wel of niet? Een paar fouten in de rapportages is waarschijnlijk niet erg, heel veel fouten wel.
Gaan we een strikte controle op de data toepassen
Geven we herlaadmogelijkheden, zodat dataproblemen in de bron kunnen worden opgelost

Ik kan vooraf of als onderdeel van het ontwerpproces de issues in kaart brengen.